Marktplaatsoplichter hoort 8 maanden cel tegen zich eisen

Geschreven door Redactie

Tegen een man uit Almere is donderdag acht maanden celstraf geëist voor oplichting via Marktplaats. De gedupeerden werden in 2017 gelokt met nepadvertenties op gekraakte verkopersaccounts.


Van de 168 gehackte accounts die de politie in totaal op het spoor kwam, bleken er 27 vanuit de toenmalige woning van de verdachte gehackt te zijn. De verdachte had het huis destijds onderverhuurd aan twee mannen, terwijl hij bij zijn vriendin verbleef. Hij ontkent iets te maken te hebben met de oplichting. “Ik heb totaal geen verstand van computers”, verklaarde de Almeerder. Hij noemt zichzelf een totale onbenul op computergebied. “Ik weet niks van cybercrime.”


De officier van justitie kon niet hard maken dat de verdachte zelf achter het hacken van de accounts en de nepadvertenties zat. Hij vond wel bewezen dat de Almeerder medeplichtig was aan oplichting door zijn woning, internetaansluiting en bankrekeningen te laten gebruiken. Twaalf gedupeerden hadden in totaal 2.800 euro op bankrekening van de man gestort voor goederen die ze nooit geleverd kregen.


De rechtbank doet 11 april uitspraak.

Onze Ambassadeurs