OM: 'Lange celstraffen voor moord Motamed'

Geschreven door Redactie

Het Openbaar Ministerie (OM) eist 22 jaar cel tegen Moreo M. en 20 jaar celstraf tegen Anouar B. voor de moord op de Almeerder Ali Motamed die in Iran geboren zou zijn. Dinsdag begon de strafzaak tegen de twee verdachten van de moord op Motamed. Daar ontkenden beide iets met de zaak te maken te hebben. "Het is onzin, bullshit. Het klopt niet", zei verdachte Anouar B. (29) dinsdag tegen de rechtbank in Lelystad.


Liquidatie

Motamed werd in december 2015 doodgeschoten in de Almeerse Literatuurwijk, vlakbij zijn huis in de Hendrik Marsmanstraat. Het vermoeden bestaat dat Iran te maken heeft met de moord. Motamed zou in dat land ter dood veroordeeld zijn vanwege betrokkenheid bij een grote terroristische aanslag en eigenlijk Mohammed Reza Kolahi Samadi heten. Ali Motamed zou de schuilnaam zijn waaronder de man in Almere een rustig en onopvallend bestaan leidde.


Over de mogelijke betrokkenheid van Iran wordt tijdens de rechtszaak niet uitgebreid ingegaan. Dat terwijl de moord voor minister Stef Blok wel reden is geweest tot het invoeren van sancties tegen Iran. Inlichtingendienst AIVD heeft aangegeven 'sterke aanwijzingen te hebben' dat het land achter de liquidatie zit.


Geld

De moord hebben ze vermoedelijk uitgevoerd in ruil voor een fors bedrag. Het OM zegt vandaag in de rechtszaal dat de verdachten het slechts als een klusje zagen, geen verantwoordelijkheid nemen en verder zwijgen. Voor de achtergronden van Motamed en de reden waarom hij dood moest zouden ze geen belangstelling hebben gehad. Dat blijkt volgens het OM uit onderschept berichtenverkeer.


Ondanks dat ze tijdens de start van de strafzaak ontkenden, denkt het OM dat ze de daders zijn. Zo blijkt uit onderschepte berichten dat ze Motamed voorafgaand aan de moord hebben geobserveerd. Ook is met de pinpas van één van de verdachten zo'n 1,5 liter benzine getankt. Het vermoeden bestaat dat de benzine gebruikt is om de vluchtauto in brand te steken. De wagen werd na de liquidatie uitgebrand aangetroffen in Almere Poort.

Onze Ambassadeurs