Verbod op drones in groot deel Flevoland

Geschreven door Redactie

Binnenkort mogen hobbyisten met een drone niet meer boven een groot deel van de provincie Flevoland vliegen. Er komt een grote no-flyzone vanwege de toekomstige uitbreiding van Lelystad Airport rondom het vliegveld.

Er liggen vliegroutes binnen die zone voor toekomstige vakantievluchten. Het is nog niet duidelijk of en wanneer die vluchten daadwerkelijk gebruik gaan maken van de luchthaven, maar de nieuwe regeling gaat wel op 7 november in.

Vincent van Schijndel, droneverkoper, begrijpt dat er regels moeten komen. Hij verteld aan Omroep Flevoland: “Maar het is wel een beetje vroeg om deze beperking nu al in te stellen”.

Professionele bedrijven

Tot opluchting van de agrarische sector mogen professionele bedrijven nog wel met een drone boven het gebied vliegen. Zij maken steeds vaker gebruik van drones “Voor het verzamelen van data over onze gewassen en de grond”, zegt Arnold Michelsen van LTO Noord. “Dat gebeurt met infrarood en daar schakelen we gecertificeerde bedrijven voor in.”

Wel moeten die gecertificeerde bedrijven aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten ze een brevet hebben, voor elke vlucht een vluchtplan indienen en tijdens de vlucht met de verkeerstoren radiocontact onderhouden. De drone zelf mag niet hoger dan 45 meter vliegen.


Onze Ambassadeurs