Stichting AAP op de bres voor de wasbeer

Geschreven door Redactie

Al ruim 7.600 mensen ondertekenen brief aan provincie Limburg

Stichting AAP wil dat de provincie Limburg het besluit om de wasberen in de provincie af te schieten per direct terugdraait. Zij zal dit dinsdag in een brief aan de provincie laten weten. Dat ook de publieke verontwaardiging groot is, blijkt wel uit het feit dat sinds vrijdagavond ruim 7.600 mensen deze brief mede ondertekend hebben. En de teller blijft lopen. Stichting AAP roept mensen op om via www.aap.nl hun steun te laten blijken.  


De provincie Limburg kondigde afgelopen week aan dat zij de in het wild levende wasberen in de provincie wil laten afschieten. Dit besluit werd genomen zonder dat er eerst gedegen onderzoek werd gedaan, zonder af te stemmen met andere overheden en zonder samen met deskundige partijen te kijken naar diervriendelijkere alternatieven. Bovendien werd een aanbod van Stichting AAP om samen met een aantal partnerorganisaties de wasberen weg te vangen nooit besproken.


David van Gennep, directeur van Stichting AAP: “Dat zonder meer gekozen wordt voor het afschieten van de wasberen is voor ons niet acceptabel. Uit het budget voor ontwikkeling van de natuur wordt in Limburg wel jaarlijks € 100.000 gebruikt voor de training van jagers. Ook trekt de provincie


€ 120.000 euro uit voor nachtkijkers voor jagers. Maar een serieus onderzoek naar de wasberen of de opvang van de dieren wordt afgedaan als ‘te duur’. Het is niet meer dan redelijk om te eisen dat er eerst meer feiten boven tafel komen en dat gekeken wordt in hoeverre diervriendelijkere methodes kunnen worden ingezet, om toch te voldoen aan de Europese eis dat de wasbeer zich in Nederland niet verder mag verspreiden”.



Onze Ambassadeurs