Vogelbescherming wil geen drijvende zonnepanelen in IJsselmeer

Geschreven door Redactie

Vogelbescherming Nederland wil dat D66 afziet van het plan om drijvende zonnepanelen in het IJsselmeer te plaatsen.

Dat schrijft de organisatie in een brief aan de partij. De brief is mede ondertekend door Natuurmonumenten en de Friese natuurorganisatie It Fryske Gea.

D66 wil een zonnetuin van ruim 3750 hectare in het meer aan de kant van Flevoland. Die zou stroom kunnen leveren aan ongeveer 132.000 huishoudens. Ondanks dat de Vogelbescherming een voorstander is van de energietransitie, mag dat volgens hen niet ten koste gaan van de natuur.

Veel vogels zijn afhankelijk van het IJsselmeergebied. Dit plan zou het leefgebied voor de dieren verkleinen, aldus de natuurorganisatie. Vogelbescherming Nederland zegt dat er nog genoeg alternatieve locaties zijn voor zonnepanelen. Bijvoorbeeld op lege daken.