Flevolands Jeugd Symfonie Orkest in de problemen door tekort leden

Geschreven door Redactie

In de hoogtijdagen van het Flevolands Jeugd Symfonie Orkest telde het orkest 70 tot 80 leden, nu nog maar 18. Secretaris Erna Ova van het FJSO zei donderdag in de visual radio-uitzending van Omroep Flevoland dat het heel moeilijk gaat worden om de boel bij elkaar te houden.

Het orkest bestaat 30 jaar en heeft veel hoogtepunten gekend zoals een optreden in Kopenhagen in 1996. De Deense stad was toen culturele hoofdstad van Europa. Tegenwoordig heeft het orkest net genoeg leden voor de verschillende instrumentgroepen, maar als er ééntje ziek wordt heeft het FJSO een probleem.

Erna Ova zegt dat het orkest nieuwe leden probeert te werven, maar constateert dat steeds minder kinderen een instrument bespelen: "het zou fijn zijn als dat weer hip werd." Het orkest onderhoudt ook contacten met muziekdocenten in de provincie. Zodra een kind goed genoeg is voor een orkest krijgt het FJSO een seintje en worden er gesprekken gevoerd.

Het zou ook heel erg helpen als de provincie en de gemeenten steun geven aan het Flevolands Jeugd Symfonie Orkest, zegt Ova. "Alle subsidies zijn verdwenen. Het is heel hard werken iedere keer om het overeind te houden. We zouden het fijn vinden als er een boost komt vanuit andere hoeken."

Onze Ambassadeurs