Nog onduidelijkheid voor meeste bewoners Diamondiaal

Geschreven door Redactie

Voor de meeste bewoners van woonproject Diamondiaal in de Almeerse wijk Oosterwold is nog altijd onduidelijk of ze in hun kamer of appartement kunnen blijven.

Volgens een woordvoerder van MeerWonen kunnen in ieder geval vijf huurders die via Diamondiaal een kamer bewoonden direct een nieuw huurcontract krijgen. Met zeven andere huurders wordt nog onderhandeld. Bij een kredietcheck is vastgesteld dat hun inkomen te laag is voor het aantal kamers dat ze via Diamondiaal huurden. Als zij met minder kamers genoegen nemen, kunnen zij alsnog blijven.

In het complex wonen voornamelijk statushouders en mensen met een laag inkomen. Het gaat om ongeveer 50 volwassenen en kinderen. De huurders hebben nog een week de tijd om een nieuw huurcontract af te sluiten met pandeigenaar MeerWonen. Hun oorspronkelijke contract met bemiddelaar Diamondiaal is na een juridisch conflict vervallen.

Verdieping in zijn geheel verhuurd

Voor zeven gezinnen ligt de situatie volgens MeerWonen ingewikkeld. Zij woonden op een verdieping met vier of vijf kamers die door Diamondiaal in zijn geheel werd verhuurd. Dit was volgens de vergunning voor het pand niet toegestaan. De gemeente Almere bekijkt nu hoe het met deze gezinnen verder moet. Volgens MeerWonen hebben de meeste gezinnen niet genoeg inkomen om een hele verdieping te kunnen huren.

De gemiddelde kamerhuur in het complex bedraagt 300 euro. Statushouders krijgen korting dankzij een zogenoemde RVO-subsidie van de overheid.

Onze krant nog niet ontvangen?