Platform Stop invasieve exoten boos op minister

Geschreven door Redactie

De stichting platform Stop invasieve exoten is boos op minister Bruins voor Medische Zorg. Die zou niet genoeg doen tegen de Aziatische tijgermug.

Die exotische mug is naar Nederland gekomen door de import van gebruikte banden en de sierplant 'lucky bamboo'. De stichting vroeg de minister om de importeurs aan te pakken, maar die heeft dat verzoek afgewezen.

De tijgermug is in zijn herkomstgebied een verspreider van diverse virusziekten, zoals knokkelkoorts en zika. De muggen worden sinds 2013 aangetroffen bij bandenbedrijven in onder meer Flevoland. Vorig jaar was dat nog steeds het geval in Almere, Lelystad en Emmeloord. Het platform vroeg de minister om op basis van de Wet publieke gezondheid handhavend op te treden tegen deze bedrijven. De minister weigert dat.

Volgens Wilfred Reinhold van het platform maakt de minister daarmee een fout. "Daarom is het platform genoodzaakt een bezwaarprocedure in te gaan, waarbij nu al vaststaat dat het besluit van de minister vernietigd wordt," stelt hij.

Nauwelijks te bestrijden

De exotische muggen zijn volgens de overheid nauwelijks te bestrijden. Vorig jaar werd op advies van het RIVM gestopt met de bestrijding van een andere exotische mug, de Aziatische bosmug. Die kwam het gebied tussen Zeewolde en Lelystad zo veel voor, dat bestrijding nauwelijks nog effect had. Ook komen de ziektes die deze muggen overbrengen in Europa niet voor.

Ook over de bestrijding van de tijgermug is het RIVM niet optimistisch. "Vanwege de in Nederland grootschalige internationale handel en klimatologische veranderingen zal op langere termijn import en vestiging van een aantal exotische muggensoorten in Nederland naar verwachting niet te voorkomen zijn", staat op de website over de muggenbestrijding.