'Dwangsom na vondst wietplantage moet van tafel'

Geschreven door Redactie

Een Almeerder vindt het onredelijk dat de gemeente Almere hem twee jaar een dwangsom van een halve ton boven het hoofd laat hangen, nadat een hennepkwekerij in zijn woning is opgerold.

De man stapte woensdag in hoger beroep naar de Raad van State omdat hij de dwangsom van tafel wil hebben.

De gemeente Almere legde uit dat de dwangsom standaardbeleid is voor illegale hennepkwekerijen en drugsbezit. De man hoeft het bedrag van 50.000 euro alleen te betalen als er binnen twee jaar weer een hennepkwekerij of andere partij drugs in zijn woning wordt aangetroffen. 


"Hij dacht dat hij onmiddellijk moest betalen en dat kon hij niet omdat hij een uitkering heeft."


— advocaat

De raadsman van de Almeerder zei dat zijn cliënt zich doodschrok toen hij het dwangsombesluit onder ogen kreeg. "Hij dacht dat hij onmiddellijk moest betalen. Dat kan hij niet omdat hij een uitkering heeft. Omdat het om de eerste keer gaat en ook omdat hij niet wist dat een vriend zijn woning als hennepkwekerij gebruikte, had de burgemeester een gewone waarschuwing kunnen geven", vindt de raadsman.


Dwangsom is waarschuwing 

Volgens de gemeente moet de dwangsom ook als waarschuwing worden gezien. De Almeerder mag tenslotte gewoon in zijn woning blijven wonen en moet er alleen voor zorgen dat hij binnen twee jaar geen drugsdelict pleegt. Almere vindt de dwangsom niet te hoog, want er moet tenslotte wel een stimulans zijn om het niet meer te doen.


Ook de Raad van State vond het bedrag niet uitzonderlijk hoog, zeker omdat er veel geld verdiend wordt met hennepkwekerijen. Daarnaast werkt Almere met een getrapt beleid: hoe meer planten of drugs worden aangetroffen, hoe hoger de dwangsom. De dwangsommen variëren van 25.000 tot 75.000 euro. Bij de Almeerder in huis werden bijna 500 hennepplanten aangetroffen. 


Dat de dwangsom voor twee jaar geldt, is al een verscherpte versie van het zogenoemde Damoclesbeleid. Voorheen gold de dwangsom namelijk over drie jaar. 


De uitspraak volgt binnen enkele weken.

Onze Ambassadeurs