Gemeente 'vergeet' zwemkampioene op Wall of Fame

Geschreven door Redactie

Een groot Almeers zwemfenomeen is niet opgenomen in de Wall of Fame. Daar kwam Almere Deze Week achter. Afgelopen dinsdag werd een muur met foto's van sporters onthuld. Maar zwemster Enith Brigitha ontbreekt.


De Almeerse won twee bronzen medailles op de 100 meter en 200 meter vrije slag tijdens de Olympische Spelen in 1976 in Montreal (Canada). Zij was de eerste zwarte vrouw die een medaille won voor zwemmen tijdens de Spelen. Daarnaast was ze 10 jaar Nederlands zwemkampioen en heeft ze meer dan 200 Nederlandse records verbeterd. 


Enith Brigitha zegt verrast te zijn door het nieuws. "Ik wist van niets, was gewoon aan het werk en werd opeens van alle kanten gebeld," legt ze uit. Dat er in de Wall of Fame in Almere wel sporters als voetballer Hedwiges Maduro en kickbokser Remy Bonjasky zijn opgenomen en zij niet verbaast haar wel. "Ik denk dat de persoon die de lijst heeft gemaakt niet van mijn bestaan wist." 


De gemeente Almere laat in een reactie aan het NOS Radio 1 Journaal weten dat de Wall of Fame ruimte geeft voor uitbreiding en er best een kans is dat Enith Brigitha er dan wel bij zit. Volgens de gemeente is het 'absoluut geen diskwalificatie van haar prestaties'.

Onze Ambassadeurs