400 euro boete voor illegaal knippen berenklauwen

Geschreven door Redactie

Een 63-jarige man uit De Kwakel moet 400 euro boete betalen voor het stelen van reuzenberenklauwen uit wegbermen in Almere. Hij werd in 2016 en 2017 twee keer op heterdaad betrapt terwijl hij zonder vergunning de planten stond te knippen.


Bij zijn aanhouding in november 2016 beweerde de man dat hij mondeling toestemming zou hebben gehad van een medewerker van Staatsbosbeheer. Hij kreeg toen meerdere keren te horen dat hij echt een vergunning moest hebben. Toch werd hij in september 2017 nog een keer op heterdaad betrapt.


De rechter twijfelde over de toestemming die in 2016 mogelijk gegeven is, daarom werd de man voor die knipbeurt vrijgesproken. Voor de diefstal in 2017 kreeg de man wel een boete van 800 euro, zoals het OM had geëist. De helft van de boete is voorwaardelijk.


Volgens de rechter zadelde de verdachte 'uit puur geldbejag' de maatschappij met kosten op omdat hij de planten op een verkeerde manier afknipte. Als berenklauwen niet goed worden gerooid moet een groot oppervlakte worden omgespit om te voorkomen dat de plantensoort veel meer uitbreidt dan de bedoeling is, aldus de rechter.


De man kon een euro per afgeknipte plant verdienen. Gedroogde berenklauwtakken worden onder meer in tuincentra als decoratiemateriaal voor in huis verkocht. De Noord-Hollander kwam vrijdag bij de rechtszaak in Utrecht niet opdagen.

Onze Ambassadeurs