Meer aanhoudingen en meer uitrukken brandweer tijdens jaarwisseling

Geschreven door Redactie

Afgelopen jaarwisseling zijn in Almere meer mensen aangehouden dan in de afgelopen vier jaar.

Dat blijkt uit een evaluatie van de gemeente die recent is vrijgegeven.

Dertien mensen werden opgepakt, tegenover maximaal zeven in de jaren ervoor. Volgens de gemeente Almere zijn vooral meer mensen aangehouden vanwege rijden onder invloed.


Eén aanhouding was in verband met vuurwerk. De overige aanhoudingen hebben te maken met vernielingen en openbare geweldpleging. Het treinverkeer heeft 's nachts een paar uur stilgelegen, vanwege vernielingen bij station Oostvaarders. Daarvoor zijn twee mensen aangehouden.

Brandweer


De brandweer moest ook vaker uitrukken dan een jaar eerder. Deze jaarwisseling was dat veertig keer, het jaar ervoor was dat maar negentien keer. Het waren vooral container- en afvalbranden. Volgens de gemeente Almere komt dat lage aantal deels door de slechte weersomstandigheden van 2017-2018.

De opgelopen schade tijdens de jaarwisseling is ook flink hoger dan het jaar ervoor. Afgelopen jaar werd er voor 80.000 euro vernield. Een jaar eerder was dat 50.000 euro. Ook hier komt dat volgens de gemeente deels door het slechte weer van een jaar eerder. Er is niet heel veel meer vernield, maar de reparatiekosten lagen een stuk hoger. Er zijn bijvoorbeeld veel ondergrondse containers opgeblazen, waarbij 'zeer zwaar vuurwerk' is gebruikt.

De schade die is aangericht bij station Oostvaarders is niet meegenomen in het schadebedrag. De NS en/of ProRail moeten deze schade betalen. Eerder werd het experiment met de vrijwillige vuurwerkvrije zones al geëvalueerd. Het bleek geen succes te zijn. De meeste initiatiefnemers zeggen ontevreden te zijn.


Onze Ambassadeurs