Lezing Erfgoedcafé over Joodse werkkampen in Nederland

Geschreven door Redactie

Op 4 en 5 mei herdenken wij de oorlogsslachtoffers en vieren we onze vrijheid. Voorafgaand aan deze dagen blikt Femke Verduyn tijdens het Erfgoedcafé van 25 april terug op Joodse werkkampen in Nederland en de vraag hoe deze in cultuurhistorisch opzicht gewaardeerd kunnen worden.


In januari 1942 werden tweeduizend Joodse mannen door de Joodsche Raad opgeroepen voor een keuring. Zij werden vrijwel direct naar de werkverruimingskampen in de noordelijke provincies gestuurd om op het land te werken. Tegen september 1942 waren bijna alle Joodse mannen tussen de 18 en 65 door de Nazi’s in deze kampen ondergebracht. Er werd een bewuste keuze gemaakt om Joden niet in de buurt van de grote steden te laten werken. Dan zou het contact met de ‘Arische bevolking’ blijven voortbestaan. De werkomstandigheden waren onaangenaam en ongezond. Toen door de Nazi’s besloten werd om definitief op deportatie en vernietiging van de Joden over te gaan werd het regime in de kampen nog veel zwaarder.


Bij veel van de locaties van de kampen staat tegenwoordig een monument en in sommige gevallen zijn er nog resten over. Van veel kampen is echter onduidelijk wat de precieze locatie is geweest en of er nog resten van zijn. Het onderzoek naar de werkkampen begon vanuit inventarisatie naar behoud van de plaatsen en het onderzoek heeft zich gericht op de vraag hoe de Joodse werkkampen in cultuurhistorisch opzicht gewaardeerd kunnen worden in Nederland. Tijdens het Erfgoedcafé van 25 april gaat Femke Verduyn hier dieper op in.

Verduyn specialiseert zich in de Holocaust en genocide educatie. Samen met Chantal Ramirez heeft zij in 2018 het platform Dark Heritage Project opgericht dat zich richt op het ontdekken en vastleggen van dit erfgoed.

Locatie: Erfgoedhuis Almere, Baltimoreplein 112, Almere Buiten 
Toegang: Gratis. Aanmelden is niet nodig. 



Datum: Donderdag 25 april 2019 van 17.00 – 18.15 uur


Meer informatie: www.almere.nl/erfgoedhuis


Erfgoedcafé

Elke laatste donderdag van de maand organiseert Erfgoedhuis Almere een bijeenkomst over de geschiedenis van Almere en Nederland; het Erfgoedcafé. Onderwerpen die besproken worden hebben betrekking op archeologie en het erfgoed. Iedereen is welkom, de toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

Erfgoedhuis Almere 
www.almere.nl/erfgoedhuis 
Openingstijden: di, woe, do 13.00-16.00 uur. 


Onze Ambassadeurs