Waai mee met Almeerse Wind: koop een stukje windmolen

Geschreven door Redactie

Van wie zijn al die windmolens in de polder toch? Als het aan de energiecoöperatie Almeerse Wind ligt, zijn ze van de Flevolanders. De Almeerse coöperatie zonder winstoogmerk vindt windenergie de meest efficiënte manier om energie op te wekken: het is gratis en nagenoeg onbeperkt beschikbaar.

Zodoende bouwt de burgercoöperatie op het windpark Jaap Rodenburg II in Almere-Pampus twee van de tien windmolens, om daarmee eigen, groene energie op te wekken. Leden van de coöperatie worden mede-eigenaar en kunnen daadwerkelijk een stukje windmolen kopen. Met een tiphoogte van honderdvijftig meter leveren de nieuwe molens per stuk 3,5 MW vermogen. Door het ontwerp produceren deze molens ruim negentig procent van het jaar en is de verwachte opbrengst zoveel als ongeveer 30.000 huishoudens verbruiken. In 2021 zullen de nieuwe molens draaien.


“Bij Almeerse Wind vinden we dat de wind die hier waait, jouw wind is. Daarom maken wij ons hard voor jouw molens en dus jouw stroom,” aldus John van Diepen, voorzitter van Almeerse Wind. “Bij ons kan iedereen daarom lid worden. Lidmaatschap kost een tientje en elk lid krijgt één stem binnen de coöperatie. Daarnaast bieden wij de mogelijkheid om het huishouden qua elektra in een muisklik energieneutraal te maken. Wie overstapt naar Almeerse Wind als energieleverancier weet namelijk zeker dat er groene, duurzame stroom wordt geleverd.”

Wat is er nog meer mogelijk? De coöperatie biedt de mogelijkheid om een stukje eigen windmolen aan te schaffen. Op dit moment kan dat door een achtergestelde lening aan de coöperatie te verschaffen. Die lening zal in het derde kwartaal 2021 worden afbetaald, inclusief rente. Na deze aflossing krijgen de leden de mogelijkheid om te investeren in het vermogen van de coöperatie via obligaties.


Waarom lid worden? De coöperatie wil geld graag binnen de gemeenschap houden. Als de molens vanaf 2021 geld opbrengen, beslissen leden in de jaarlijkse ledenvergadering wat er met de winst gaat gebeuren. Idee is dat er op die manier herinvestering in de eigen leefomgeving plaats vindt en dat kan op allerlei manieren: van het aanleggen van nieuwe, duurzame energieparken tot een donatie aan de voedselbank.

Meer weten over Flevolandse energiecoöperaties? Lees dan de website van het Energieloket Flevoland of bezoek een van de inloopspreekuren. De locatie en openingstijden zijn terug te vinden op de contactpagina.


Woonwaarde omhoog, energierekening omlaag.

Energieloket Flevoland helpt!



Onze Ambassadeurs