Eis: acht maanden cel voor tbs-patiënt Oostvaarders

Geschreven door Redactie

Een patiënt van de Oostvaarderskliniek in Almere heeft acht maanden cel tegen zich horen eisen voor brandstichting op zijn kamer en mishandeling van twee sociotherapeuten. Op 3 januari dit jaar vatte midden in de nacht een t-shirt op het bed van de tbs-patiënt vlam.


Er kwam veel rook vrij op de gang, waardoor de brandweer eraan te pas moest komen. Op de afdeling verbleven 22 personen die gevaar hebben gelopen, stelt het openbaar ministerie. De aanstichter stelt dat het per ongeluk is gebeurd toen hij met een aansteker zat te spelen.


Hete koffie

Een paar weken eerder had hij door het luikje van zijn kamer hete koffie in het gezicht van een medewerker gegooid en in oktober een therapeut in het gezicht geslagen. Laatstgenoemde heeft vanwege dit en andere incidenten met patiënten ontslag genomen, vertelde de officier van justitie.


De man verblijft al sinds 2001 met tussenpozen in tbs-klinieken. Eerst voor overvallen, later voor het neersteken van een medepatiënt. Als gevolg van het incident in de Oostvaarderskliniek in oktober kon hij al voor een jaar geen verlof krijgen. Hij was naar eigen zeggen gefrustreerd en boos over de behandeling in Almere. Hij mocht geen muziek maken of hij praatte te hard, noemde hij als voorbeelden.


'Geweld wordt niet getolereerd'

Over twee weken beslist de rechtbank of de man zijn verblijf in de tbs-kliniek moet onderbreken voor een gevangenisstraf. De officier van justitie heeft aangegeven dat ze een celstraf passend vindt, als signaal naar medepatiënten en medewerkers dat geweld in een tbs-kliniek niet getolereerd wordt.