"Slapen op een onbewoond eiland"

Geschreven door Redactie

"Het is hier zo ongelofelijk donker en stil. Het is bijna niet voor te stellen", vertelt eilandwachter Robbert Hijdra als hij 's morgens vroeg wakker wordt op de Marker Wadden. Je hoort dan alleen de wind en de vogels.

Het natuurgebied de Marker Wadden in het Markermeer is eigenlijk onbewoond. Toch klopt dit niet helemaal, omdat er altijd eilandwachters zijn om gasten te verwelkomen en de boel in de gaten te houden. Elke week wisselen eilandwachters elkaar af.

"Het is vrijwillig, maar het is een unieke ervaring om hier een week lang te blijven. Elke dag komen mensen met bootjes of een veerboot om rond te kijken of in de haven te overnachten. We zorgen er natuurlijk voor dat die mensen zich welkom voelen, maar ik geniet zelf volop. Het is ook gewoon romantisch om samen met mijn vrouw op een onbewoond eiland te zitten", zegt Hijdra.

Eilandwachters moeten wel voldoen aan bepaalde eisen. Zo moeten ze wel wat van de Marker Wadden afweten. "Het is ontzettend populair. Volgens mij hebben ze voor de komende jaren al meer dan genoeg wachters", vertelt Hijdra.

Nog niet klaar

Het is voorlopig nog wel behoorlijk behelpen op het eiland. Er moeten nog goede toiletten gebouwd worden. Ook voor de bezoekers. Het huisje van de eilandwachters is een oude keet. "Dit kan prima, maar echt ideaal is het natuurlijk niet. Als het hard stormt,, komt het zand via allerlei kieren toch naar binnen. Het is nu echt pionieren maar dat heeft wel zijn charme".

Later in het jaar komen er wat permanente huisjes op het hoofdeiland. Daarnaast komen er goede toiletten en er komt een paviljoen waar je iets kan drinken.

Vanwege gezondheidsoverwegingen hebben wij besloten deze maand niet huis-aan-huis te bezorgen. Klik hier voor meer informatie.