Oeverloper in Dronten gevaarlijkste verkeerssituatie

Geschreven door Redactie

De oversteekplaats bij de Oeverloper in Dronten is volgens Flevolanders de meest onveilige verkeerssituatie van de provincie.

Op de tweede plaats volgt het gebied rondom de rotonde Visarenddreef/Stationslaan en de Kiss & Ride naast het station in Lelystad. De derde plaats wordt ingenomen door de kruising Evenaar/Atlasdreef in Almere. Fietsers maakten het vaakst melding van gevaarlijke verkeerssituaties en kruisingen werden het vaakst genoemd.


Omroep Flevoland heeft vorige maand samen met de andere regionale omroepen en dataplatform LocalFocus de verkeersveiligheid onder de loep genomen. Flevolanders konden melding maken van onveilige situaties en daar vervolgens op stemmen. In totaal zijn er ruim 1.000 meldingen gedaan en is er 6.627 keer gestemd. 


Voor de Top drie is de mening van een lokale rij-instructeur gevraagd. Is de situatie echt onveilig? En wat zou daaraan veranderd kunnen worden? 

1. De Oeverloper in Dronten 

De meeste stemmen, 191, gingen naar de voetgangersoversteekplaats bij de Oeverloper in Dronten. Deze gevaarlijke verkeerssituatie is te vinden in de buurt van een basisschool. Kinderen gebruiken deze oversteekplaats dagelijks. Automobilisten zouden het zebrapad structureel negeren waardoor voetgangers bijna van hun sokken worden gereden. Rij-instructeur Marcel Witman is het daar helemaal mee eens. Volgens hem is het echt een gevaarlijke situatie, waar hij zijn leerlingen regelmatig voor waarschuwt. Lichtgevende waarschuwingsborden boven de weg zouden wat hem betreft een oplossing kunnen zijn.

Wethouder Irene Korting heeft na vragen van de ChristenUnie toegezegd iets aan de situatie te doen. Het zebrapad wordt dusdanig geschilderd, dat het een 3D-effect geeft. De wethouder verwacht dat dit gaat leiden tot een hogere attentiewaarde voor automobilisten.

2. Visarenddreef/Stationslaan & Kiss & Ride in Lelystad 

Het gebied rond de rotonde Visarenddreef/Stationslaan en de Kiss & Ride naast het station in Lelystad kreeg 157 stemmen. Er ontstaan vaak opstoppingen door grote drukte. De verwachting is dat de verkeersdrukte verder toe zal nemen, waardoor het nog onveiliger wordt.

Al eerder is bekend gemaakt dat de rotonde wordt omgebouwd tot een kruising met verkeerslichten. Dit omdat er onvoldoende ruimte is om de bestaande rotonde tweebaans te maken. Rij-instructeur Hans Peter vindt het een betere oplossing om langzaam verkeer te scheiden van de auto's door middel van een tunnel of brug.

3. Kruising Evenaar/Atlasdreef in Almere

De kruising Evenaar/Atlasdreef in Almere kreeg 144 stemmen. Ook deze onveilige verkeerssituatie ligt vlakbij een school. Dat blijkt overigens in bijna een kwart van de gevallen waarvan melding is gedaan zo te zijn. Er waren 263 meldingen van onveilige situaties waarbij binnen een straal van 500 meter een school staat.

Het kruispunt Evenaar/Atlasdreef zou gevaarlijk zijn voor voetgangers, fietsers en automobilisten omdat de situatie onoverzichtelijk is. Verder rijden auto's hier te hard.

Volgens rij-instructeur Michel Elmer is het vooral onveilig voor fietsers. Die hebben voorrang en komen zowel van links als van rechts. Daar zijn automobilisten niet op berekend waardoor het mis kan gaan. Dit zou met een bord tijdig aangegeven moeten worden, volgens hem.

Meldingen van gevaarlijke situaties kwamen uit de hele provincie, maar met name over plekken binnen de bebouwde kom van steden en dorpen.