Brand Odeonstraat: hoe kijken Gijs en Marc erop terug?

Geschreven door Redactie

"Je schrikt je natuurlijk wezenloos." Zo reageerde Marc Visser van Van der Linden Vastgoed toen hij hoorde dat er brand was bij de containerwoningen aan de Odeonstraat in Almere.

Van der Linden verhuurt de woningen aan studenten. In de nacht van 1 april was er een heftige brand in de galerij. Eén iemand raakte lichtgewond.

Direct na het telefoontje ging Visser naar de woningen toe, samen met collega's. "Gelukkig werden we al snel geïnformeerd dat er geen ernstig gewonde slachtoffers waren. Dat is waar dan eigenlijk de eerste zorg heen gaat. Daarna zijn we alleen maar bezig geweest met herstel en hoe kunnen we mensen opvangen." 

Geen paniek 

Student Gijs Westdorp lag net in bed toen hij rond 02:00 uur wat geknetter voor zijn deur hoorde. Door het kijkgat in de deur zag hij een fel licht. Toen hij de voordeur opendeed zag hij dat de vlammen van de begane grond snel richting de tweede verdieping gingen. "Achteraf is het grappig hoe ik er stond van: wow wat moet ik doen? Ik was niet in paniek, maar het is gewoon heel onrealistisch", vertelt hij. Daarna pakte hij snel zijn schoenen en ging naar buiten.

Sinds 1 april is er een hoop gebeurd aan de Odeonstraat. Alle 36 studenten mochten niet meer terug naar hun woning en kregen ergens anders onderdak of verbleven bij familie en vrienden. Van der Linden is sindsdien bezig geweest om de beschadigde containerwoningen weg te halen en op te knappen. Veertien woningen waren onherstelbaar beschadigd en daarvoor zijn nieuwe in de plaats gekomen. 

'Blij om terug te zijn' 

Gijs heeft een paar maanden bij zijn vriendin gewoond, die ook in een van de containerwoningen aan de Odeonstraat woont. Zij woont in een ander blok wat niet beschadigd is geraakt. Meerdere studenten uit Gijs' zijn blok zijn overgeplaatst naar andere containerwoningen aan de Odeonstraat.

Ondertussen zijn de eerste woningen weer in gebruik genomen. Gijs is één van de eerste studenten die weer terug in zijn studio is. Hij is blij weer terug te zijn, maar de brand heeft wel impact op hem gehad. "Het is niet dat ik er nachten wakker van lig, maar voor ik ga slapen denk ik er nog wel eens aan", vertelt hij. 

Lees morgen hoe Van der Linden en Gijs kijken naar de toekomst. Hoe kunnen ze voorkomen dat er nog een keer brand is?

Onze krant nog niet ontvangen?