'Betere voorlichting om nieuwe brand te voorkomen'

Geschreven door Redactie

Van der Linden Vastgoed gaat samen met de gemeente Almere en de brandweer een informatie-avond organiseren om de bewoners van de Odeonstraat bij te praten over brandveiligheid. Dat wordt gedaan in het kader van de brand die op 1 april veertien containerwoningen verwoeste.


"We gaan dan bespreken wat je zelf ook kan doen voor je eigen brandveiligheid", vertelt Marc Visser van Van der Linden Vastgoed. "Een simpel voorbeeld is je brandmelder op orde te houden en de batterij te vervangen als het nodig is." Volgens Visser doen veel studenten dat niet. 


Inmiddels zijn alle 36 containers weer bewoonbaar en keren de studenten langzaam terug. Van der Linden vindt het belangrijk om met de bewoners in gesprek te gaan. Ook het huishoudelijk reglement wordt aangepast. Daar staat al in dat er niet gerookt mag worden in de algemene ruimten (zoals een galerij), maar volgens Visser is dat blijkbaar niet duidelijk genoeg. Om het roken op de galerij tegen te gaan worden rondom het blok asbaktegels geplaatst. Zo kunnen de brandende sigaretten ook niet onder de woningen terecht komen. "Ook zeggen we: let op, geen brandbare spullen op de galerij zetten, zoals vuilniszakken." 


Tactisch onderzoek 

Volgens Visser is uit tactisch onderzoek gebleken dat de woningen van binnen goed zijn gebleven. "De brand is nergens binnen gekomen, alleen aan de buitenkant. De woningen hebben zich bewezen als brandveilig", vertelt Visser.


Bewoner Gijs Westdorp kan dat bevestigen. "Als je in je container blijft zit je veilig. Alleen mijn deurpost is door de brand aangetast. Maar daarom heb ik nu een brandblusser gekocht." Gijs woont op de begane grond, dus bij nood kan hij ook nog uit zijn raam klimmen. 


Gijs wil nog wel graag weten hoe de brand is ontstaan, want dat is nog steeds onduidelijk. "Hoe kan het zo snel zijn gegaan? Ik wil nog wel antwoorden, want nu ga ik speculeren. Als het aangestoken is, dan geeft dat wel een onveiliger gevoel." 


Daarbij speelt ook mee dat een kleine week geleden een scooter naast het complex vanuit het niks in brand vloog. "Het was een technisch mankement, dus niet aangestoken. Maar ik vind het wel bijzonder dat er in zo'n korte tijd weer een brand was." Gijs zou het fijn vinden als er een camera komt te hangen. "Dat geeft een veiliger gevoel."

Onze Ambassadeurs