OM eist in hoger beroep meer straf voor brein achter babbeltrucs

Geschreven door Redactie

Tegen een 32-jarige man uit Almere is donderdag bij het gerechtshof vier jaar gevangenisstraf geëist. Volgens het Openbaar Ministerie is deze verdachte de organisator van twaalf babbeltrucs drie jaar geleden.


Een 73-jarige vrouw uit Almere was het eerste slachtoffer van de groep. Een jonge vrouwelijke verdachte leverde een gratis bos bloemen af. Ze vroeg de vrouw om wel 2 euro bezorgkosten te pinnen. Bij dat pinnen verdween de bankpas van het slachtoffer. Voordat de gedupeerde het in de gaten had, was de kredietlimiet op haar rekening al verhoogd. De bende maakte 35.000 euro buit op twaalf verschillende adressen. De slachtoffers waren allemaal bejaard.


'Wilde café beginnen'

De organisator kreeg in de rechtbank al 40 maanden cel. Er was veel bewijs door de verklaringen van de 20-jarige vrouwelijke medeverdachte uit Lelystad. Die Lelystedelinge kwam er vanaf met een werkstraf. Bij het hof vertelde de Almeerder dat hij onschuldig is. Hij zit naar eigen zeggen al 21 maanden onterecht in de cel. Hij zegt de medeverdachte niet te kennen. Het pinapparaat dat in het huis van zijn vriendin en hun kinderen in Almere is gevonden, had hij gekocht omdat hij een café wilde beginnen, verklaarde hij.


'Hogere strafeis'

Het Openbaar Ministerie gelooft de man niet en wil dat hij een hogere straf krijgt opgelegd dan de 40 maanden die hij eerder kreeg. Er is volgens het OM voldoende bewijs, de smartphone van de verdachte is gepeild bij verschillende bezorgadressen. De advocaat van de Almeerder heeft om vrijspraak gevraagd voor zijn cliënt, die al een flink strafblad heeft.


De uitspraak is over twee weken.



Onze Ambassadeurs