"Miljard euro is niet genoeg voor jeugdzorg"

Geschreven door Redactie

De miljard euro die het Rijk de komende drie jaar beschikbaar stelt voor de jeugdzorg is bij lange na niet genoeg om de tekorten weg te werken. Dat zeggen Flevolandse wethouders en de Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG). Zij zijn vooral kritisch omdat het om een eenmalige bijdrage voor drie jaar gaat. Gemeenten willen juist een structurele, jaarlijkse bijdrage van 450 miljoen euro.


Deze week besteedt Omroep Flevoland aandacht aan jeugdzorg. In aflevering 2: wat kan het tekort oplossen? 

Zeker 20 miljoen voor Flevoland 

Eind vorige maand werd bekendgemaakt dat het Rijk honderden miljoenen euro's aan de gemeenten overmaakt voor de jeugdzorg. De helft van de Flevolandse gemeenten is nog aan het rekenen welk deel zij precies krijgen, zo laten ze weten. Almere, Noordoostpolder en Urk hebben het al wel uitgerekend. Almere krijgt in 2019, 2020 en 2021 respectievelijk 6,9 miljoen, 5,1 miljoen en 5,1 miljoen euro. Noordoostpolder krijgt de komende drie jaar jaarlijks afgerond een miljoen. Op Urk gaat het om 573.00 (2019), 465.000 (2020) en 420.000 euro (2021).


Pleister op de wond 

Ondanks deze bedragen spreken wethouders van een 'pleister op de wond'. Ze hebben structureel meer geld nodig van het Rijk om alle tekorten te kunnen betalen. Dat geluid hebben ze de laatste tijd samen met de VNG veel laten horen, onder meer via een brandbrief die mede op initiatief van wethouder Anjo Simonse van Noordoostpolder is opgezet. In de brief, die door wethouders uit alle Flevolandse gemeenten is ondertekend, vragen zij om meer financiële hulp.


Ze schrijven onder meer: "Hoewel we ons tot het uiterste willen inzetten voor de kinderen en jongeren in onze steden en dorpen naderen wij de grens van het mogelijke. En u heeft daar een beslissende rol in. Als het budget voor jeugdzorg niet voldoende en structureel wordt aangevuld vanuit het Rijk, plaatst u ons voor het onmogelijke." 


Onderzoek 2022 

De toezegging van een miljard euro voor de gemeenten voor de komende drie jaar is een succes, maar het is nog niet genoeg, zegt de VNG. De vraag is wat er na 2021 gebeurt. "Dat is nu behoorlijk onzeker. Daarom is er een onderzoek afgesproken, samen met het Rijk. En daar moet uit blijken welk bedrag er nodig is om na drie jaar jeugdzorg te kunnen blijven geven", aldus Eelco Eerenberg van de VNG. De hoop is dat het onderzoek zal aantonen dat er jaarlijks structureel 450 miljoen euro extra nodig is.


Komt dat geld er niet, dan zou dat volgens Eerenberg erg zuur zijn. Omdat gemeenten een zorgplicht hebben, vreest hij dat zij bij aanhoudende financiële tekorten moeten bezuinigen. Dat zal dan onder meer moeten gebeuren op het gebied van sport en cultuur, waar dan onder andere jongeren weer de dupe van zijn. 


Preventiereventie

Behalve extra geld is het volgens Eerenberg ook belangrijk dat gemeenten kijken hoe ze intern de manier van werken simpeler kunnen maken. Die gedachte krijgt bijval van Flevolandse wethouders die zeggen daar ook druk mee bezig te zijn, onder meer op het gebied van preventie. Hoe dat zit, komt morgen aan bod in de derde aflevering van deze serie over jeugdzorg.


Lees hier aflevering 1.

Onze Ambassadeurs