Lowlands Science: bovennatuurlijke krachten en levens redden

Geschreven door Redactie

Op Lowlands wordt elk jaar door hogescholen en universiteiten onderzoek gedaan. Het festival in Biddinghuizen trekt jaarlijks duizenden bezoekers die vrijwillig de wetenschap een handje kunnen helpen.

In eerdere jaren werd bijvoorbeeld onderzocht hoe verstikkingsdood bewezen kon worden en of alcohol helpt als je een vreemde taal moet spreken. Ook dit jaar lopen de onderwerpen weer uiteen. Hoe tevreden zijn mensen met hun geslachtsdeel, welke informatie deelt iemand in een gesprek met een vreemdeling en hoe snel ontstaat een nieuwe taal? 

Dit jaar kun je ook levens redden op het festival. Het Radboudumc Nijmegen onderzoekt hoe mensen het snelste kunnen leren reanimeren. Tijdens het onderzoek krijgen mensen op verschillende manieren les hierin. Zo gaan de bezoekers naar huis met de kennis om iemand te redden. En de onderzoekers weten hoe ze het zo makkelijk mogelijk aan nog meer mensen kunnen leren. 

De Rijksuniversiteit Groningen onderzoekt dit jaar of onze gemoedstoestand apparaten kan beïnvloeden. Bestaan bovennatuurlijke krachten en paranormale verschijnselen? Op het Lowlandsterrein plaatsen de onderzoekers toevalsgeneratoren: apparaten die een willekeurig getal produceren. De onderzoekers willen daarmee kijken of de stemming op het festival effect heeft op de getallen die de generator toont. 

Alle onderzoeken staan op de website van Lowlands.

Vanwege gezondheidsoverwegingen hebben wij besloten deze maand niet huis-aan-huis te bezorgen. Klik hier voor meer informatie.