Gedeputeerde: 'Vertrek Athlon jammer maar helaas'

Geschreven door Redactie

Gedeputeerde Harold Hofstra betreurt het vertrek van Athlon Car Lease naar Noord-Holland. "Maar er is niks aan te doen", zo zei Hofstra tijdens de vergadering van Provinciale Staten.

Diverse partijen wilden van Hofstra weten of hij het vertrek niet had kunnen voorkomen waarop Hofstra duidelijk maakte dat hij niet op de stoel van de directie zit.

"We hebben met de directie van Athlon gesproken over hun voornemen om het hoofdkantoor te verplaatsen naar Schiphol en daarbij hebben we geprobeerd om ze voor de provincie te behouden", zo zei Hofstra. Volgens de gedeputeerde heeft hij het bedrijf gewezen op diverse economische stimuleringsmaatregelen. "Maar ik kan niet voor een bedrijf beslissen waar zij zich willen vestigen".

Athlon maakte begin deze week bekend dat het lease-bedrijf het hoofdkantoor en de directie wil verplaatsen naar Noord-Holland. Dat betekent voor Flevoland een strop van 2,5 miljoen euro omdat Flevoland dan de wegenbelasting van 72.500 auto's misloopt.

Het personeel en de auto's blijven in Almere gevestigd maar op papier is Athlon dan naar Schiphol verhuisd. Daardoor betaalt Athlon de zogeheten opcenten aan de provincie Noord-Holland en niet aan Flevoland. Noord-Holland hanteert een lager belastingpercentage. Athlon zou met de verhuizing enkele tonnen per jaar besparen.

Het gat van 2,5 miljoen wordt gedicht vanuit het IBP, het Interbestuurlijk Programma. Dat is een fonds van waaruit nieuw beleid wordt gefinancierd. Hofstra kan niet aangeven welke idee of welk voornemen nu niet meer door kan gaan: "De Staten moeten komend najaar aangeven op welke beleidsposten zij ruimte zien om te bezuinigen".

Onze krant nog niet ontvangen?