'Ali Motamed dook twee jaar onder bij strijders'

Geschreven door Redactie

Ali Motamed die in december 2015 in de Almeerse Literatuurwijk werd neergeschoten, dook twee jaar onder bij de Mujahedeen in Iran. Dat zegt een ex-strijder tegen een journalist van het VPRO-programma Argos. De Mujahedeen is, afhankelijk van het perspectief, een terreurorganisatie of verzetsbeweging.

De moord op de geboren Iraniër was tot vorig jaar een raadsel. Toen bleek dat hij vermoedelijk Mohammad Reza Kolahi Samadi heette. Hij is in eigen land veroordeeld voor het plegen van een bomaanslag op het hoofdkantoor van de Republikeinse Partij begin jaren '80. Bij die aanslag vielen tientallen doden, onder wie kopstukken van het Iraanse regime.


Laatstejaarsstudent elektronica

Onderzoeksjournalist Rik Delhaas van Argos sprak met een ex-lid van de Mujahedeen. Het Parool schrijft dat de man in kwestie Motamed kort na de aanslag een veilig heenkomen bood.

"We hadden net een radiostation opgezet. Toen werd me gezegd iemand op te gaan pikken," zegt de oud-mujahedeen. "Hij werd min of meer aan mij overgedragen. Ik heb hem meegenomen naar Koerdistan."

Motamed had de bom volgens de veteraan in het hoofdkwartier van de Partij van de Islamitische Republiek kunnen plaatsen, omdat hij daar als laatstejaarsstudent elektronica een bijbaantje had als technicus.

De elektricien was volgens hem 'helemaal niet het type opstandeling'. "Ik heb nooit begrepen hoe hij in staat was die bom daar binnen te brengen, wat de reden ook moge zijn. Ik heb het hem ook nooit gevraagd. Als persoon was hij een plichtsgetrouwe elektricien. Een echte familieman. Rustig, hardwerkend."


Vluchten naar Irak

Ze werkten zo'n twee jaar samen, totdat Iraanse troepen de Mujahedeen verdreven uit Koerdistan. Ze moesten de grens naar Irak over vluchten. Uiteindelijk belandde Motamed volgens het ex-lid in een militair kamp in Irak en jaren later werd hij dus gedood in Almere.

De reportage over dit verhaal is zaterdag vanaf 14.00 uur te beluisteren op NPO Radio 1.