RIVM kondigt hitteplan af

Het gezondheidsinstituut RIVM heeft zondag het 'hitteplan' afgekondigd voor Flevoland en zes andere provincies.


Het hitteplan is een waarschuwing voor de risico’s van hitte en een oproep om extra op elkaar te letten. ,,Vooral voor groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico’s met zich mee. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken'', aldus het RIVM. 


Behalve voor Flevoland geldt het advies ook voor Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg. 


'Zwem niet bij bruggen of sluizen'  

Met het warme weer in aantocht adviseert de Reddingsbrigade Nederland verder om niet te gaan zwemmen op gevaarlijke plekken, zoals bij bruggen en sluizen. "Ook zwemmen in rivieren raden we af wegens de stroming", vertelt een woordvoerder.


Bij stranden en recreatieplassen is het volgens de reddingsbrigade wel veilig genoeg om te zwemmen. "Dat zijn ook de plekken waar wij met onze vrijwilligers toezicht houden." 


De reddingsbrigade adviseert mensen om met de hoge temperaturen genoeg te blijven drinken om uitdroging te komen en voldoende te eten. 


Extra wegenwachters 

De ANWB zet de komende dagen wegens de hitte tientallen extra wegenwachters in. We moeten rekening houden met 500 tot 1000 extra pechgevallen per dag'', aldus een woordvoerder. De ANWB denkt dat de extra inzet op met name dinsdag en woensdag nodig zal zijn, omdat dan de hoogste temperaturen voor de komende week worden verwacht.

Onze Ambassadeurs