Toename naturalisatie van Britten
Het aantal Britten dat Nederlander wordt, is in Flevoland de afgelopen jaren toegenomen. Dat blijkt uit cijfers die Omroep Flevoland heeft opgevraagd bij de Flevolandse gemeenten.
In sommige gevallen gaat het om meer dan een verdubbeling dan het jaar ervoor. Alleen de gemeente Dronten heeft geen cijfers van het aantal genaturaliseerde Britten.
Volgens prof. dr. Jonathan Zeitlin van de Universiteit van Amsterdam is de Brexit de oorzaak van de groei. Hij is Brexit-deskundige en volgt het uittreden van Groot Brittannië uit de EU op de voet."Britten die in Nederland wonen, proberen hun lokale rechten te verzekeren. Dit voordat de Brexit een feit is."
In Lelystad verdubbelde het aantal Britten sinds 2017 van 2 naar 4 en in het eerste halfjaar van 2019 zijn 9 Britten genaturaliseerd. In Almere ging het van 13 in 2018 naar 21 in het eerste half jaar van 2019.
Inwoners van landen in de Europese Unie hebben het recht om te werken en wonen in alle EU-lidstaten. Nu Groot Brittannië besloten heeft om geen deel meer uit te maken van de EU, zou deze regel vervallen. De Britten die Omroep Flevoland sprak, zeggen Nederlander te worden omdat ze niet weten of hun verblijf in Nederland mogelijk blijft na de Brexit.
"Je weet nooit wat er gaat gebeuren. Het is gewoon heel verwarrend"
— Alison Langestraat, Brit in Almere
Naturalisatie
Alison Langestraat en Aziza Bos komen beide uit Groot-Brittannië en zijn sinds kort Nederlander geworden. Ze wonen al tientallen jaren in Almere, maar onlangs besloten ze om Nederlands staatsburger te worden. De onzekerheid rondom de Brexit is voor beide vrouwen de reden om het traject om Nederlander te worden in te gaan.
"Je weet nooit wat er gaat gebeuren", zegt Alison Langestraat. "Het is gewoon heel verwarrend." Aziza Bos sluit zich daar bij aan. "Met alle onzekerheid in Engeland lijkt dit de meest logische stap te zijn."
"Na al die jaren is het een makkelijk besluit," zegt ook Bos. "Ik ben er blij mee." Daarnaast wil Bos ook de mogelijkheid hebben om in Nederland te kunnen stemmen. Dat kan nu als Nederlander.
Brexit
Op 26 maart 2016 konden Britten naar de stembus om voor of tegen het uittreden uit de Europese Unie te stemmen. En meerderheid van 51,9% koos ervoor om de EU te verlaten. In eerste instantie zou Groot Brittannië op 29 maart 2019 uit de EU treden. Deze dag van uittreding is tot twee keer toe uitgesteld omdat het Britse Lagerhuis het terugtrekkingsakkoord niet goedkeurde. De Europese Raad ging akkoord met uitstel. De nieuwe datum voor Brexit is 31 oktober 2019 geworden.