Burgemeester wil nieuw onderzoek over vuurwerkwensen

Geschreven door Redactie

Burgemeester Franc Weerwind van Almere laat nog dit jaar onderzoek doen naar de mening van Almeerders over het afsteken van particulier vuurwerk. Hij zei dat tijdens de Politieke Markt.

GroenLinks had een debat aangevraagd omdat de partij een totaalverbod wil op het afsteken van vuurwerk in Almere. Weerwind wil geen lokaal verbod maar hij wil het bewustzijn over het omgaan met vuurwerk vergroten. Een verbod is iets wat volgens de burgemeester op landelijk niveau moet worden bepaald.


De burgemeester wil de mening van Almeerders weten omdat het laatste onderzoek stamt uit 2016. Toen bleek dat 63 procent van de ondervraagden voorstander is van een volledig vuurwerkvrije stad, een centrale vuurwerkshow of een verbod op knalvuurwerk.


Afgelopen jaarwisseling werd in Almere een proef gehouden met vrijwillige vuurwerkvrije zones in zeven gebieden in Almere. De meeste initiatiefnemers waren niet enthousiast omdat er in hun straat vaak toch onvoldoende draagvlak bleek te zijn voor het experiment.