Oostvaarderskliniek start proef met enkelband voor tbs'ers

Geschreven door Redactie

Tbs'ers in de Oostvaarderskliniek kunnen vanaf december met een enkelband op proefverlof worden gestuurd.

Het gaat om een experiment waar minister Sander Dekker van Rechtsbescherming toestemming voor heeft gegeven. Behalve de kliniek in Almere doen nog vier tbs-klinieken mee aan de proef.  

De proef duurt in eerste instantie twee jaar en moet voorkomen dat tbs'ers niet terugkeren van een proefverlof. Een woordvoerder van de Oostvaarderskliniek laat weten dat de proef intern al enige tijd bekend is en dat de voorbereidingen in volle gang zijn. 

Start 1 december 

Het ministerie van Justitie en Veiligheid denkt dat het experiment met de enkelbanden vanaf 1 december van start kan gaan. Niet elke tbs'er die op proefverlof mag wordt uitgerust met een enkelband. "In het algemeen kan je stellen dat hoe hoger de kans is op een onttrekking des te eerder een enkelband", aldus het ministerie.  

Behalve de Oostvaarderskliniek nemen ook de forensisch psychiatrische centra en klinieken Van Mesdag, Kijvelanden, De Pompestichting en De Rooyse Wissel deel. Andere klinieken kunnen zich nog bij de proef aansluiten. 

Te weinig zicht 

In 2017 had een proefverlof van een patiënt van de kliniek in Almere een tragische afloop. René de L. keerde toen niet terug van een onbegeleid proefverlof, waarna hij in een hotel in Arnhem twee mensen vermoordde. Vorig jaar concludeerde het gerechtshof in Arnhem dat de Oostvaarderskliniek te weinig zicht had op de risico's bij het verlof. 

Onze krant nog niet ontvangen?