Veel politie in Stadshart; 10 aanhoudingen

Geschreven door Redactie

In het centrum van Almere Stad is vrijdagavond en -nacht veel politie op de been. Burgemeester Franc Weerwind vreest voor vechtpartijen op Koningsavond tussen rivaliserende jongeren. Weerwind besloot daarom het Forum, het gebied daar omheen en het gebied rond station Almere Centrum aan te wijzen als 'veiligheidsrisicogebied'.

In de eerste instantie zou de aanwijzing als risicogebied duren van 19.00 uur tot middernacht, maar omdat het lang onrustig blijft in het centrum is dit verlengd tot 02.00 uur. De politie heeft inmiddels 10 aanhoudingen verricht, waarvan 9 in het kader van de Wet wapens en munitie. Bij de eerste aanhoudingen ging het volgens de NOS om drie gewapende tieners van 15, 17 en 18 jaar oud.

De burgemeester nam het besluit naar aanleiding van signalen op sociale media die de afgelopen dagen rondgingen. Hierin riepen twee groepen jongeren uit Almere en Lelystad elkaar op om 'oude vetes' uit te vechten bij KFC. Bovendien zouden ook wapens meegenomen worden.

Op het plein voor de bioscoop en KFC en rond het station is nog steeds veel politie aanwezig. Ook zijn er enkele busjes van de Mobiele Eenheid. Op verschillende plekken in het stadshart staan matrixborden waarop staat dat er preventief wordt gefouilleerd. De politie kan dan personen fouilleren zonder dat een concrete verdenking bestaat.