Architectuur van wereldberoemde namen op nog geen vierkante kilometer

Geschreven door Redactie

Het is dit jaar 25 jaar geleden dat OMA, het bureau van toparchitect Rem Koolhaas, de prijsvraag won die Almere had uitgeschreven voor het ontwerp van een nieuw centrum voor de stad.

Rem Koolhaas benaderde voor de diverse onderdelen spraakmakende architecten en bureaus, van wie wereldwijd ontwerpen zijn gebouwd. Het gevolg is dat er in het centrum van Almere, met een oppervlakte van nog geen vierkante kilometer, ontwerpen te zien zijn van namen die nergens anders op zo’n kleine oppervlakte samen zijn te bewonderen. Dit maakt Almere Centrum, onlangs nog uitgeroepen tot Beste Binnenstad, een ideale bestemming voor liefhebbers van design en architectuur.


The Wave van René van Zuuk - foto: Archimere

Architectuurliefhebbers van over de hele wereld weten de weg naar de jonge stad dan ook goed te vinden. Voor hen, en voor andere geïnteresseerden, is er een nieuwe architectuurroute uitgestippeld.

Nieuwe architectuurwandeling illustreert de aantrekkingskracht van Almere op architecten

Almere inspireert 

Ruim 20 jaar nadat de eerste bewoners van Almere hun sleutel kregen, besloot het gemeentebestuur het stadscentrum definitief in te richten. De nieuwe stad op de bodem van de voormalige Zuiderzee groeide snel en zou rond 2005 mogelijk 180.000 inwoners hebben. Zij verdienden een levendig en aantrekkelijk stadscentrum. Met de nadruk op stad, want met een groot aanbod culturele voorzieningen, winkels, kantoren, horeca en woningen, in het nieuwe centrum zou Almere voorgoed als stad te boek gaan. Uit vier plannen werd gekozen voor dat van Rem Koolhaas. De verschillende onderdelen in zijn stedenbouwkundige masterplan werden uitgewerkt door gerenommeerde namen als René van Zuuk, Herman Hertzberger, Cees Dam, Sanaa, Claus & Kaan, Christian de Portzamparc, William Alsop en meer. Het gebied blijft in ontwikkeling en architecten laten zich graag inspireren tot ontwerpen voor de New Town.

Architectuur van wereldberoemde namen op nog geen vierkante kilometer 


 
KAF van SANAA met daarachter Side by Side van de Architekten Cie/Frits van Dongen - foto: Archimere 

Architectuurwandeling

Tijdens de wandelroute, met de bijbehorende gids, wordt letterlijk stilgestaan bij hun ontwerpen, maar worden ook voorbeelden getoond van gebouwen die zij in diverse wereldsteden op hun naam hebben staan. Het begint natuurlijk bij Rem Koolhaas zelf, die samen met partner Floris van Alkemade ook zelf enkele van de gebouwen in Almere Centrum ontwierp. Hun bureau OMA geniet wereldwijd aanzien voor iconen als het CCTV gebouw in Beijing, China. De Britse architect William Alsop, ontwerper van het Urban Entertainment Center, ontwierp ook het Ontario College of Art and Design in Toronto. Architect van het eerste uur René van Zuuk, verantwoordelijk voor meerdere beeldbepalende ontwerpen in Almere Centrum en zelf bewoner van de stad, tekende ook voor het gebouw van Architectuurcentrum Arcam in Amsterdam. En zo zijn er meer voorbeelden, van Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, tot in Ethiopië en Indonesië, die illustreren hoe bijzonder het aanbod op deze ene vierkante kilometer is.

De wandeling duurt ongeveer 2 uur. Het boekje met routebeschrijving is te koop bij VVV Almere. Er kan ook gekozen worden de wandeling met een gids te boeken.


Samenwerking I Amsterdam, Almere City Marketing en KAF 

De gids met wandeling is uitgebracht door Almere City Marketing in samenwerking met Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) vanuit het projectbudget ‘Amsterdam Bezoeken Holland Zien’ van Amsterdam Marketing. Voor Almere City Marketing zijn stadsmarketing en de bevordering van toerisme speerpunten. Moderne architectuur is daarvan een belangrijke pijler. VVV Almere, onderdeel van Almere City Marketing, houdt zich bezig met het toeristisch bezoek aan de stad, dat bijdraagt aan het verbeteren van de beeldvorming van Almere. KAF heeft vanuit de gemeente Almere de opgave om de architectuur van de stad inhoudelijk uit te dragen van laagdrempelig met een unieke maquette van Almere bestaand uit 1,5 miljoen LEGO®steentjes, tot het tweejaarlijks organiseren van de Architectuurprijs Almere. Ook de Dag van de Architectuur en de architectuur biënnale staan jaarlijks op de agenda.

Forum - foto: Maarten Feenstra

Over Almere Centrum 

Het toonaangevende centrum van Almere is de perfecte bestemming voor een dagje
 winkelen. Bezoekers hebben er de keuze uit ruim 400 winkels. Niet voor niets is Almere Centrum in 2017 uitgeroepen tot Beste Binnenstad van Nederland. Je vindt er verschillende bijzondere en uitgebreide winkels van grote modenamen als ZARA, Primark, Superdry, Pull & Bear, Hudson’s Bay en H&M maar ook speciaalzaken als Bever, Vitaminstore, Rituals, KIKO Milano en Jeans Centre. Diverse gezellige horecapleinen bieden genoeg keuze voor een kopje koffie, lunch, een borrel of diner. 

De leuke kleinere winkeltjes zijn te vinden in de Passages. Bezoekers kunnen
 bovendien gebruik maken van gratis wifi door het hele winkelgebied. Naast winkels en horeca biedt Almere Centrum ook onderdak aan een grote bioscoop, een uitgebreide bibliotheek, KAF, de schouwburg en het educatieve en spannende Veiligheidsmuseum PIT. Gedurende het hele jaar worden er regelmatig drukbezochte evenementen voor jong en oud georganiseerd. 

Het door internationale architecten, waaronder Rem Koolhaas, ontworpen autovrije
 centrum ligt op slechts 20 minuten rijden van Amsterdam en het Gooi en biedt diverse parkeergarages met ruime plekken. Ook per trein is het centrum eenvoudig te bereiken. Het station ligt in het winkelgebied. Het centrum is 7 dagen per week geopend. 

Onze Ambassadeurs