Morgen landelijke zonnekijkdag en wilde weetjes

Geschreven door Paula Blesing

De zon is veruit het belangrijkste hemellichaam in ons zonnestelsel. Niet alleen is ze het grootste (ze bevat 99.9 % van alle massa van het zonnestelsel) maar ze was ook belangrijk in het ontstaan van het zonnestelsel en in het ontstaan en onderhouden van leven op de aarde.

Tijdens de 1st landelijke Zonnekijkdag op zondag 7 juli 2019 krijg je een unieke kans om de Zon van dichtbij te bekijken. Sterrenwacht Almere zet van 13:00 – 16:00 twee zonnetelescopen buiten op het grasveld van Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders. Doordat deze telescopen een speciaal filter hebben, kun je rechtstreeks naar de Zon kijken. 

Als de Zon actief is, dan is kun je met de telescopen zonnevlekken op het oppervlakte van de Zon zien. En je kunt meemaken hoe zonnevlammen proberen aan het magnetisme van de Zon te ontsnappen. 

Daarnaast kun je een planetenstelsel in het klein bekijken en een Wilde Weetjes bijwonen. 

Wilde Weetjes met Quiz 

Wil je meer weten over hoe de Zon is ontstaan en hoe warm of koud het daar is? En hoe een zonsverduistering ontstaat? Dan kun je naar het gezinscollege over de Zon komen luisteren in het auditorium. Daarna kun je de nieuw opgedane kennis testen in een leuke quiz voor kinderen. Elke deelnemer krijgt een leuke prijs om mee naar huis te nemen. De Wilde Weetjes zijn geschikt voor kinderen van 7 tm 12 jaar en hun ouders.  

Als afsluiting laten we je de afstand van de Maan tot de Aarde zien met behulp van ballonnen, je pink en een opblaasbare Aarde. Nieuwsgierig geworden? Kom dan langs en neem je ouders mee! Kaartjes in de voorverkoop zijn 3 euro. Ter plaatse betaal je 4 euro per persoon. De Wilde Weetjes start om 2 uur, met aansluitend de quiz en de activiteit. Het duurt ongeveer 1,5 uur in totaal. 

De Zonnekijkdag is een initiatief van Sterrenwacht Almere en wordt mogelijk gemaakt Stad & Natuur en Staatsbosbeheer. Het vindt plaats bij Natuurbelevingscentrum de Oostvaarders, Oostvaardersbosplaats 1. De activiteiten op het grasveld voor het bezoekerscentrum zijn vrij toegankelijk.

Onze krant nog niet ontvangen?