Nieuwe scanner in het Flevoziekenhuis bereidt kinderen voor op eigen scan

Geschreven door Redactie

Het Flevoziekenhuis heeft sinds kort in de wachtruimte van de afdeling radiologie een KittenScanner staan. Kinderen kunnen namelijk in paniek raken als zij in een MRI- of CT-scanner moeten. De KittenScanner is er om kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met een MRI- of CT-scanner en zo zich erop voor te bereiden. De scanner is ontworpen door Philips Healthcare. De scanner wordt ook in diverse andere landen gebruikt. 


Kinderen raken in paniek omdat hun ouders niet aanwezig zijn bij het onderzoek. Door beter te begrijpen wat er gebeurt, is de kans op een nare ervaring kleiner. “We hebben de KittenScanner kunnen aanschaffen dankzij een anonieme donatie,” vertelt Daphne Ypma, teammanager radiologie. “Daar zijn we enorm blij mee.”  


Het onderzoek verloopt vlotter en beter door angst bij kinderen te verminderen, aldus Ypma. De scanner is bewust in de wachtkamer geplaatst zodat de kinderen voor hun onderzoek met de scanner kunnen spelen en de scanner kunnen ontdekken. 

Een kip door de scanner

De KittenScanner laat via karakters zien hoe het MRI- en het CT-proces in hun werking gaan. Kinderen kunnen kiezen uit een kip, een olifant, een robot of een krokodil, die zij vervolgens zelf door de scanner heen kunnen duwen. Wanneer zij dit doen, zien ze een filmpje met wat er in het beest of in de robot zit. “De karakters komen terug in onze Ambient Experience-kamers en geven zo het kind een vriendje in het scan-avontuur,” vertelt Ypma.


Onze Ambassadeurs