Vrouwen zoeken baan dichter bij huis

Geschreven door Redactie

De arbeidsmarkt is voor mannen groter dan voor vrouwen. Dit komt doordat vrouwen de baan bijna 21 kilometer dichter bij huis zoeken dan mannen. Het economisch bureau van ABN AMRO argumenteert dinsdag dat dit de onderhandelingspositie van vrouwen op de arbeidsmarkt verslechterd.

Vrouwen overwegen minder vacatures, waardoor ze minder opties krijgen waar ze uit kunnen kiezen. Nederlandse vrouwen zouden hierdoor mogelijk 15 euro netto aan inkomen per maand mislopen.

Mannen houden gemiddeld een straal van 49 kilometer aan bij het zoeken naar werk, vrouwen gemiddeld 28 kilometer. Hierdoor bedraagt het zoekgebied van vrouwen rond de 2.300 vierkante kilometer. Het zoekgebied van de mannen bedraagt daarentegen ruim 7.300 vierkante kilometer. Hierdoor hebben mannen meer kans op werk.  

Vrouwen zouden mogelijk lange afstanden ervaren als iets wat hun welzijn vermindert en dus minder willen reizen. Bij vrouwen met jonge kinderen zou dit effect vooral aanwezig zijn doordat zij vaker zorgtaken op zich nemen. Vrouwen met oudere kinderen hebben een minder sterke voorkeur voor werk dat dicht bij huis is. Het effect is niet gemeten bij mannen.

Lager opgeleiden

Lager opgeleiden zoeken ook in een minder ruime straal rond hun woonplaats naar werk. Werkzoekenden met een lagere opleiding dan hbo zoeken houden een straal van 23 kilometer aan, hogeropgeleiden houden gemiddeld een straal van 53 kilometer aan. Vrouwen met een mbo-opleiding of lager beperken vooral hun zoekgebied.

Dit verschil dat samenhangt met opleidingsniveaus is te verklaren doordat thuiswerken voor hoger opgeleiden gemakkelijker is, zeggen onderzoekers. Ook dat vacatures voor lager opgeleiden gelijkmatiger over het land verdeeld zijn helpt hierbij, tegenover de banen voor hoger opgeleiden die zich meer bevinden in bepaalde gebieden.


Onze Ambassadeurs