Petitie vissers tegen windmolenparken Noordzee

Geschreven door Redactie

De windmolenparken in de Noordzee bedreigen de visserij en de visstand. Dat zegt de op Urk gevestigde belangengroep van vissers Eendracht Maakt Kracht (EMK). 


De windmolenparken zorgen dan wel voor groene energie, maar de gevolgen voor de visstand zijn nu al merkbaar, zegt Jan de Boer van EMK. "De kustvissers klagen al steen en been dat de vangst is teruggelopen. Ook halen we steeds vaker dode dolfijntjes en zeehondjes in de netten." 


Verstoring van de visstand 

EMK zegt dat de windmolenparken bij de aanleg al zorgen voor een ingrijpende verstoring van de visstand, onder meer door de aanleg van de fundering. Ook zou het lage infrasonore geluid van de molens het leven onder water aantasten. Verder wijst de organisatie op de elektromagnetische straling van de stroomkabels naar de kust.


De enorme windmolenparken verkleinen volgens De Boer ook de ruimte op zee. "We moeten nu al soms twee uur omvaren, en er zijn nog veel grotere windmolenparken en opgespoten eilanden gepland." EMK hoopt de ontwikkelingen te kunnen tegengaan met een petitie. De campagne moet nog beginnen, maar er zijn al 1700 handtekeningen binnen.

Onze Ambassadeurs