Politieagenten krijgen oordoppen bij jaarwisseling

Geschreven door Redactie

Politieagenten die dit jaar moeten werken met de jaarwisseling krijgen oordoppen om hun oren te beschermen tegen de harde knallen van extreem en illegaal vuurwerk. Het gaat om zo’n 21.000 agenten.

Al langere tijd wordt er door de politie, tientallen maatschappelijke organisaties, artsen en ook door gemeenten gepleit voor een vuurwerkverbod tijdens Oud en Nieuw. Desondanks weigert het kabinet om hierin mee te gaan.

De Nationale Politie heeft daarom besloten om andere maatregelen te nemen, onder andere de aanschaf van de oordoppen. Korpschef Erik Akerboom zegt dat hij zich “genoodzaakt ziet toch iets te doen voor de veiligheid” van zijn mensen “in de ‘frontlinie’”. De oordoppen kunnen door agenten ook gebruikt worden bij andere evenementen.

Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) wilt een algemeen verbod op knalvuurwerk en pijlen. Dit in verband met de jaarlijkse miljoenen euro’s aan schade, de honderden slachtoffers en ook door de grote schaal agenten en hulpverleners die aangevallen worden tijdens de jaarwisseling. Ook naar dit advies wordt niet door het kabinet geluisterd.

Het kabinet wilt wel dat de verkopers van vuurwerk bij de verkoop van een vuurpijl een standaard geleverd wordt om de vuurpijlen te stabiliseren. Ook komt er voorlichting over de gevaren van vuurwerk.