Afzetprijzen industrie iets hoger in juni

Geschreven door Redactie

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in juni 0,3 procent hoger dan in juni 2018, meldt het CBS. De prijsstijging is kleiner dan een maand eerder. Toen waren de producten van de industrie 2,0 procent duurder dan een jaar eerder.


Prijsdaling olie

In juni 2019 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie ongeveer 56 euro. Dat is 14 procent minder dan een jaar eerder. In mei 2019 was de prijs voor een vat ruwe olie bijna 63 euro, bijna 4 procent lager dan in mei 2018.

De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Producten van de aardolie-industrie waren in juni 8,9 procent goedkoper dan in juni 2018. In mei lagen de prijzen 0,2 procent hoger dan in mei 2018.

Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in juni 2,4 procent lager dan een jaar eerder. In mei lagen de prijzen 0,6 procent hoger.

In de meeste bedrijfstakken van de industrie lagen de prijzen in juni 2019 hoger dan een jaar eerder.


Afzetprijzen industrie dalen

Vergeleken met mei zijn de afzetprijzen van de industrie in juni 1,3 procent gedaald. De prijzen op de binnenlandse markt daalden met 1 procent, de prijzen op de buitenlandse markt met 1,6 procent.

Onze Ambassadeurs