Binnen twee jaar volledig rookverbod op treinstations

Geschreven door Redactie

Spoorbeheerder ProRail wilt dat alle treinstations over twee jaar volledig rookvrij zijn. ProRail meldt vandaag dat uit onderzoek gebleken is dat het draagvlak voor rookvrije perrons de afgelopen tien jaar is toegenomen. 

Het is “onvermijdelijk” dat er een rookverbod in alle publieke ruimtes, waaronder de stations, wordt ingesteld, stelt ProRail. “Het is daarom belangrijk om deze discussie binnen de spoorsector nu op te starten”, zegt de beheerder.

Er geldt sinds 2004 een gedeeltelijk rookverbod op alle stations van ProRail en in de treinen. Er zijn onoverdekte plekken op de perrons ingesteld als rookzones om de reizigers tegemoet te komen en om ze te laten wennen aan het rookverbod.

Binnen afzienbare termijn worden de aangewezen rookplekken opgeheven. Met deze opheffing wilt ProRail tegemoetkomen aan de wens van het overgrote deel van de reizigers. ProRail zoekt steun bij het volledig rookvrij maken van de stations bij vervoerders, vakbonden en reizigersverenigingen.

In Nederland neemt het aantal rokers al een paar jaar flink af. Nu rookt een op de vijf volwassenen, bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Van deze groep rokers, rookt 71,6 procent dagelijks.


Onze krant nog niet ontvangen?