Minder patiënten met infectieziekte

Geschreven door Redactie

Het aantal patiënten met een infectieziekte in Flevoland is vorig jaar flink afgenomen. In totaal waren er zo'n 180 mensen met een zogenoemde meldingsplichtige infectieziekte. Dat zijn infectieziekten die verplicht doorgegeven moeten worden aan gezondheidsinstituut RIVM, zoals mazelen, hepatitis en malaria.

In de afgelopen zeven jaar zijn er niet eerder zo weinig patiënten geweest. In 2017 waren er nog een kleine 260 patiënten. De GGD geeft wel aan dat de aantallen door de jaren heen sterk kunnen verschillen. Dit gebeurde bijvoorbeeld in 2013, toen Urk werd getroffen door een flinke mazelen uitbraak met 142 geregistreerde patiënten.

De afname is voor een groot deel te verklaren door een flinke daling van het aantal mensen met kinkhoest. Daar worden kinderen in het rijksvaccinatieprogramma al sinds de jaren '50 tegen ingeënt, maar pasgeboren baby's zijn erg kwetsbaar en bij hen kan de ziekte dodelijk zijn. Daarom wordt de prik tegen kinkhoest sinds 2017 ook aangeboden aan zwangeren, zodat de baby in de buik al bescherming kan opbouwen. Ook mensen die dagelijks werken met kinderen, worden uitgenodigd voor de inenting. In 2017 werd die vaccinatie aan zwangeren en werknemers 81 keer gegeven, maar vorig jaar al bijna 500 keer.

Onze Ambassadeurs