"Yarden mag voorwaarden uitvaartpolis niet wijzigen"

Geschreven door Redactie

De Almeerse uitvaartverzekeraar Yarden mag de voorwaarden van de uitvaartpolis niet zomaar wijzigen. Dat zegt advocaat Caspar Janssens in het radioprogramma Radar. Hij heeft de afgelopen tijd tientallen uitvaartpolissen bestudeerd.


Aanleiding is een brief van Yarden van begin juli. Daarin stond dat klanten per 1 januari 2020 geen recht meer hebben op de verzekering waarvoor ze jarenlang premie hebben betaald, tenzij ze een groot bedrag bijbetalen. Volgens Yarden kan dat niet anders omdat het Almeerse bedrijf anders volgens de wet 'onvoldoende solvabel' zou zijn. Dat betekent dat Yarden op de lange termijn niet aan betalingsverplichting kan voldoen. 


Volgens advocaat Janssens mag Yarden de voorwaarden niet aanpassen omdat er in veel polissen geen 'en bloc clausule' staat. In die clausule wordt geregeld dat een verzekeraar zelfstandig iets mag wijzigen in de polis. Maar zelfs als die clausule er wel in staat is zo'n fundamentele wijziging onrechtmatig, zegt de advocaat. Daarvoor is volgens hem de toestemming van de klant nodig. 


Radar heeft op de website een bezwaarbrief gepubliceerd voor klanten van Yarden die het niet eens zijn met de wijziging in hun uitvaartverzekering.

Onze Ambassadeurs