Consumentenprijzen juli stijgen minder

Geschreven door Redactie

In juli zijn de consumentenprijzen en -diensten met 2,5 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De prijzen stegen op maandbasis met 1 procent. De consumentenprijzen daalden op maandbasis licht met 0,1 procent. De stijging was op jaarbasis nog 2,7 procent in juni.  

Bij veel energiebedrijven daalden de elektriciteit- en gasprijzen in juli. Dat had op de stijging van de consumentenprijzen een drukkend effect. In juni was elektriciteit nog 18,8 procent duurder dan in 2018. De prijsstijging was in juli op jaarbasis zo’n 13,1 procent.

De prijs voor huurwoningen stegen juist meer met in juli 2,5 procent. Dat blijkt uit voorlopige cijfers. Dat is iets meer dan vorig jaar: de woninghuur steeg toen met 2,3 procent.

De consumentenprijzen stijgen in vergelijking met omringende landen flink meer in Nederland. De stijging nam in de eurozone af naar 1,1 procent in juli, ten opzichte van 1,3 procent in juni. Dit verschil met omringende landen is grotendeels te danken aan de verhoging van de btw in het begin van dit jaar en de hogere belastingen op energie.


Onze Ambassadeurs