DUO gebruikte trackingsoftware om studenten te controleren

Geschreven door Redactie

De Dienst Uitvoering Onderwijs, beter bekend als DUO, overtrad de Europese privacywet door speciale software te gebruiken om bij te houden of student hun e-mails hadden geopend. Dat stelt de Autoriteit Persoonsgegevens na onderzoek van de Volkskrant.  

DUO kon hierdoor zeker weten dat verzonden berichten goed ontvangen en gelezen waren door de studenten. Hierbij ging het om mails over wijzigingen in de persoonlijke situatie van scholieren.

Zo kon de trackingsoftware onder andere gebruikt kunnen worden als bewijs in rechtszaken, als iemand bijvoorbeeld beweerde dat ze een bericht nooit hadden gehad of over een wijziging. Als de student een mail opende, werd er een onzichtbare afbeelding geopend. Hier werd DUO vervolgens over geïnformeerd. 

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens is de software in strijd met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) omdat de software herleidbare privégegevens vastlegt. Het IP-adres werd bijvoorbeeld door DUO bijgehouden, wat niet zomaar toegestaan is. Mailontvangers werden bovendien er niet over geïnformeerd dat zij gevolgd werden. 

Inmiddels is DUO gestopt met het gebruikmaken van de trackingsoftware. 

Onze krant nog niet ontvangen?