Magere konikpaarden in Spanje 'hebben parasiet'

Geschreven door Redactie

Een aantal van de konikpaarden uit de Oostvaardersplassen die zijn uitgezet in een natuurgebied in Spanje, is ziek. De nieuwe eigenaar schrijft in een e-mail aan Staatsbosbeheer: "de paarden zijn erg mager en er zijn parasieten in de ontlasting gevonden".


Staatsbosbeheer bevestigt dit naar aanleiding van berichten in dagblad De Stentor. Eind maart verhuisden 29 konikpaarden van de Oostvaardersplassen naar Atapuerca, een natuurgebied in het noordwesten van Spanje. De verhuizing was onderdeel van het verminderen van het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen. 


De paarden werden overgedragen aan de stichting Paleolítico Vivo, die ze graag wilde hebben voor natuurbeheer. "De verantwoordelijkheid voor de paarden ligt bij de eigenaar van de stichting en niet meer bij ons", zegt Joke Bijl van Staatsbosbeheer tegen de NOS. "Wel hebben we in het contract laten optekenen dat we na een half jaar en na een jaar zouden horen hoe het met de paarden gaat." 


Nu blijkt dat een aantal paarden ziek en vermagerd is, vraagt de Spaanse eigenaar Staatsbosbeheer om geld en hooi. "Op dit moment is het erg droog in Spanje. Blijkbaar is er niet voldoende voedsel te vinden. Een erg vervelende situatie, omdat de eigenaar ons nu om hulp vraagt", zegt Bijl.

Onze Ambassadeurs