Konikpaarden in Spanje krijgen parasietenbehandeling

Geschreven door Redactie

Een Spaanse dierenarts heeft na onderzoek eitjes van parasieten aangetroffen in de ontlasting van twee konikpaarden uit de Oostvaardersplassen die naar Spanje zijn gebracht.

Het gaat om eitjes van een Strongylus-worm. Eigenaar Eduardo Cerdá laat weten dat de gehele kudde snel een behandeling krijgt om de parasiet te doden. Reden voor het onderzoek was de vermagering en ziekte van een aantal paarden uit de kudde.


In Spanje is de aangetroffen hoeveelheid parasieten reden voor behandeling en dit wordt gezien als de oorzaak voor de vermagering. De behandeling start zo spoedig mogelijk. Cerdá heeft donderdag contact met de dierenarts over de benodigde medicatie. Navraag van Omroep Flevoland bij Nederlandse dierenartsen leert dat hier vaak niet behandeld wordt bij een dergelijke concentratie parasieten. Het is volgens hen namelijk niet nodig en kan tot resistentie leiden. Het aangetroffen aantal eitjes van parasieten is volgens Nederlandse dierenartsen ook te klein om de slechte conditie van de paarden volledig te verklaren. 


De twee onderzochte konikpaarden maken deel uit van een kleine groep zieke dieren. Volgens Cerdá is ongeveer 30 procent van de kudde sterk vermagerd door de parasiet en zijn 5 of 6 paarden daar daadwerkelijk ziek van. Met de rest van de kudde lijkt het goed te gaan. Alle paarden worden uit voorzorg behandeld. Hun eigenaar vermoedt dat de voormalige Flevolandse paarden de parasiet hebben opgelopen door water te drinken uit een bepaald meertje op zijn terrein, waar zijn overige dieren geen gebruik van maken. De Strongylus-parasiet verspreidt zich namelijk via water. 


Deel van de paarden drachtig 

De kudde in Spanje komt oorspronkelijk uit de Oostvaardersplassen en is sinds de verhuizing inmiddels flink gegroeid. 16 van de 29 paarden bleken namelijk drachtig. De nieuwe Spaanse eigenaar had bij de overdracht begrepen dat er slechts enkele dieren veulens zouden krijgen. Hij was niet voorbereid op zoveel meer dieren. Daarom heeft hij Staatsbosbeheer gevraagd om extra voer. Vanwege de vakantieperiode wacht hij nog op een officieel antwoord. Als Cerdá structureel te weinig voer heeft, kan het zijn dat een aantal dieren verplaatst wordt. Waarheen is nog niet duidelijk.


Cerdá verbaast zich over alle ophef rond de konikpaarden en de houding van de Nederlandse activisten. Hij voelt zich gebruikt door de verschillende activistengroepen die zich bemoeien met de kwestie. In Spanje schakelen activisten doorgaans alleen de officiële instanties in als zij zich zorgen maken over iets. Cerdá zegt persoonlijk geen bedreigingen te hebben ontvangen. Eerder meldde RTL Nieuws dat dit wel gebeurd zou zijn. 


Waarom staan de paarden in Spanje?  

Eind maart verhuisden 29 konikpaarden van de Oostvaardersplassen naar Atapuerca, een natuurgebied in het noordwesten van Spanje. De verhuizing was onderdeel van het verminderen van het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen. Dat is nodig om de natuur daar een reset te geven, zo oordeelde de commissie Van Geel.