Dakloos gezin spant rechtszaak aan tegen gemeente
Een gezin met vier jonge kinderen heeft een rechtszaak aangespannen tegen de gemeente Almere om een woning te krijgen.
Het Nederlandse gezin woonde al jaren in het Verenigd Koninkrijk en keerde deze zomer terug naar Nederland. Ze kunnen geen woning vinden en zijn sinds de terugkeer dakloos.
Het gezin keerde terug wegens een 'onveilige situatie', zo stelt de organisatie Defence for Children. Volgens dagblad Trouw werd de familie bedreigd. Ook onzekerheid over de Brexit speelt een rol bij het besluit weer te verhuizen naar Nederland.
Het gezin kwam eind juli aan in Nederland. Een vriendin uit Leiden zou hen tijdelijk opvangen, maar dat ging uiteindelijk niet door. De gemeente Leiden weigerde huisvesting, net als Alphen aan den Rijn. Daarna klopten ze bij de gemeente Almere aan, omdat ze daar eerder hadden gewoond. Ook daar vingen ze bot. Ze verblijven momenteel met hulp van stichting Inspiratie Inc. op verschillende adressen in Almere.
Rechtszaak
Het gezin spande een rechtszaak aan tegen de gemeente Almere om alsnog een eigen woning te krijgen. De zaak dient vrijdagochtend in de rechtbank van Utrecht. Mensenrechtenorganisatie Defence for Children roept de gemeente op verantwoordelijkheid te nemen. "Het is immers onacceptabel dat er in Nederland kinderen op straat staan. Dit is in strijd met het VN-Kinderrechtenverdrag", zegt Mariëlle Bahlmann van Defence for Children in een persbericht.
De gemeente Almere laat in een reactie weten dat deze mensen geen recht hebben op tijdelijke opvang. Dit geldt voor alle mensen die terugkomen vanwege de Brexit. Wel laat de gemeente weten dat de Rijksoverheid in overleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) naar oplossingen zoekt voor Nederlanders die vanwege de Brexit besluiten uit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland terug te verhuizen.
Onzekerheid
Voor veel Nederlanders die in het Verenigd Koninkrijk wonen, is het niet duidelijk of ze met een Nederlands paspoort in het land mogen blijven als het Verenigd Koninkrijk niet meer bij de Europese Unie hoort.