Kabinet wilt telecomwet wijzigen om op te treden tegen phishing via sms'jes

Geschreven door Redactie

Om de Autoriteit Consument & Markt meer mogelijkheden te geven om op te treden tegen het “groeiende probleem” van phishing via sms’jes, wilt het kabinet de telecomwet wijzigen. Dat bevestigt een woordvoerder van staatssecretaris Mona Keijzer aan NU.nl na berichtgeving door RTL Nieuws.

De phishing sms’jes lijken afkomstig te zijn van een bank, maar zijn verstuurd door oplichters in een poging om de inloggegevens van slachtoffers te achterhalen. In deze vorm van fraude is een bijkomend risico dat oplichters gebruikmaken van ‘spoofing’, een methode waardoor het lijkt alsof de afzender inderdaad de bank is. De sms kan hierdoor bijvoorbeeld tussen legitieme sms’jes komen te staan.

Volgens de telecomwet is spoofing verboden, maar omdat de toezichthouder onder de huidige wet wel achter voor fraude gebruikte telefoonnummers aan kan gaan maar niet achter een oplichter, is handhaving voor de ACM lastig.

Nu gaat het ministerie van Economische Zaken onderzoeken hoe de wet kan worden aangepast om het phishingprobleem aan te pakken. Het ministerie wil ook in gesprek gaan met telecomproviders om te kijken of zij een rol kunnen spelen bij de aanpak hiervan.


Onze krant nog niet ontvangen?