'We kunnen het niet alleen in Almere Buiten'

Geschreven door Redactie

'We gaan ermee aan de slag, maar we kunnen het niet alleen.' Dat is de boodschap van de gemeente als het gaat om het centrum van Almere Buiten. Ook ondernemers en vastgoedeigenaren moeten in actie komen, zegt wethouder Hilde van Garderen. De gemeente wil het gebied met 3 miljoen euro een impuls geven, maar kijkt dus ook nadrukkelijk naar anderen om hun steentje bij te dragen.

"Wij doen echt een forse investering. We zetten ons hier echt voor de volle honderd procent voor in. En ik verwacht dat ook van de ondernemers en zeker ook van de vastgoedeigenaren", zo benadrukt de wethouder. Alleen door samen op te trekken en goede afspraken te maken lukt het om een resultaat neer te zetten waar iedereen blij mee is, zo is de gedachte.

Het centrum van Almere Buiten heeft te kampen met leegstand en winkeliers geven aan dat bezoekersaantallen tegenvallen en het centrum kaal en ongezellig oogt. Na jarenlang praten en discussiëren over de toekomst heeft de gemeente nu een toekomstplan opgesteld.

Buitenatelier

Als klein voorbeeld van de samenwerking tussen alle partijen noemt Van Garderen de komst van een 'buitenatelier' aan het Baltimoreplein. In het leegstaande pand van voormalige Grand Café Seventies-Eighties komt een ruimte waar gesproken kan worden over de toekomst van het centrum. Het pand is door de vastgoedeigenaar ter beschikking gesteld.

Zwembad

Het stadsbestuur wil vooral versterken wat er nu al in Almere Buiten aanwezig is. Bijvoorbeeld door het zwembad een opknapbeurt te geven. "We hebben het. Het is een mooie voorziening. Maar dat kan natuurlijk veel beter. Zodat meer mensen ook echt denken: ik ga naar het zwembad, daarna een kopje koffie drinken en ik doe ook gelijk even wat boodschappen."

Betaald parkeren

Het afschaffen van het betaald parkeren, iets waar winkeliers om vragen, is de wethouder niet van plan. "Als je 2 euro betaald voor een centrum voor het leuk is, waar het gezellig is, waar je naast je dagelijkse boodschappen gezellig een kopje koffie kan drinken en waar andere dingen gebeuren; dan is 2 euro helemaal niet te veel." De gemeente staat wel open voor initiatieven waarbij de winkeliers een deel van de kosten op zich nemen.