Mogelijk weer 'Centraal Station' voor Almere

Geschreven door Redactie

De naam van het station Almere Centrum verandert in de toekomst mogelijk weer naar Almere Centraal.

De titel 'Centraal Station' is op dit moment voorbehouden aan een select rijtje plaatsen. Dat zijn de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag), plus Arnhem en Leiden. Eind dit jaar komen Eindhoven en Amersfoort daar bij. 

De toevoeging van de term 'Centraal Station' levert geen directe voordelen op, maar wordt gezien als een soort eretitel. Om ervoor in aanmerking te komen moet een stad aan een aantal voorwaarden voldoen.  

Volgens ProRail moet een stad minstens 100.000 inwoners tellen en naast het hoofdstation ten minste twee andere stations hebben. Almere heeft ruim 200.000 inwoners en in totaal zes NS-stations. "De gemeente moet het aanvragen en ook betalen", vertelt een woordvoerder van de spoorbeheerder. Het gaat dan bijvoorbeeld om het aanpassen van wegwijsborden.  

Een logisch moment 

De grootscheepse opknapbeurt die station Almere Centrum de komende jaren ondergaat lijkt een logisch moment om te kijken naar een naamsverandering.  

De gemeente Almere laat desgevraagd weten dat het "wel eens een keer kort in de zijlijn van een gesprek genoemd is." Een standpunt is er echter nog niet over bepaald. Wethouder Jan Hoek vindt het volgens zijn voorlichter "op zich wel een interessant idee om eens over door te praten, dus wie weet…" 

Vanaf de opening tot mei 1999 heette het station overigens al Almere Centraal Station. Op dat moment veranderden de spelregels voor het voeren van die titel en kwam er het huidige Almere Centrum op de gevel te staan.

Onze Ambassadeurs