Rente betalen over spaargeld

Geschreven door Redactie

Binnenkort zullen Nederlandse consumenten rente moeten gaan betalen over hun spaargeld. Dat zeggen analisten maandag in Het Financieele Dagblad (FD). Dit komt omdat er verwacht wordt dat de Europese Centrale Bank (ECB) volgend jaar de depositorente verder zal gaan verlagen. 

Momenteel staat de depositorente, de rente die banken betalen bij de ECB over overtollig kasgeld, op -0,4 procent. Banken betalen hierdoor voor het stallen al overtollig kasgeld.

Rabobank-econoom Elwin de Groot vertelt aan het FD: “Nederlandse banken hebben bij elkaar 138 miljard euro aan overtollige liquiditeiten, en daar betalen ze 0,4 procent over. Dus reken maar uit.” Nederlandse banken betalen momenteel rond de 550 miljoen euro voor het stallen van hun kasgeld.

Er wordt verwacht dat de depositorente verder verlaagd zal worden in de zomer van 2020 naar -0,7 procent. Omdat hierdoor de kosten voor banken toenemen, zal dit hoogstwaarschijnlijk naar Nederlandse spaarders doorgerekend worden.

Aanjagen stagnerende Europese economie

Met de lagere depositorente probeert de ECB de stagnerende Europese economie aan te jagen. De financiële instellingen zullen eerder geneigd zijn om het geld dat ze uitstallen, wat geld kost, uit te lenen en te investeren. Dat is het idee.

ECB-president Mario Draghi zal naar verwachting aankomende donderdag nieuwe stimuleringsmaatregelen aankondigen om zo de kwakkelende economie van de eurozone aan te jagen.


Onze Ambassadeurs