Bioboer heeft al 22 jaar geen moment spijt

Geschreven door Redactie

Joost van Strien is één van eerste boeren in Flevoland die overschakelde van gangbaar naar biologisch boeren. "De beslissing nemen was het moeilijkst. Maar ik heb geen moment spijt gehad." Hij is inmiddels meer dan twintig jaar biologisch boer en teelt onder andere wortelen, aardappels en pompoenen.


Biologisch boeren was volgens hem destijds de beste optie. Er was sprake van veel overschot en daardoor lage prijzen voor landbouwproducten. Vooral de ideologische achtergrond, een beter milieu, was doorslaggevend. Van Strien ging er namelijk van uit dat hij een lager inkomen zou hebben als biologisch boer. Maar dat is ingrijpend veranderd: de vraag naar biologische producten is sterk gegroeid. Nu noemt Van Strien het de beste beslissing die hij ooit heeft genomen.


Doembeelden

"Ik had in het begin veel doembeelden over dat 'biologisch'. Ik was bang dat mijn akker helemaal onder het onkruid zou komen en dat alle gewassen ziek zouden worden. Achteraf bleek dat koudwatervrees te zijn", zegt Van Strien. Hij kijkt met trots naar zijn met zorg opgekweekte gewassen. "Het valt heel heel erg mee met het onkruid dat op de akker groeit."


Pioniersgeest in de genen

Flevoland heeft verhoudingsgewijs de meeste biologische landbouwbedrijven van Nederland. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat ruim twaalf procent van alle agrarische bedrijven in Flevoland biologisch is, terwijl dat in de rest van Nederland blijft steken op zo'n drie procent.