'Zet niet in op één vorm van energie'

Geschreven door Redactie

Flevoland zal de energiebehoefte niet kunnen halen als het inzet op slechts één vorm van energie. We zullen toe moeten naar meerdere vormen, waarbij energie uit zon en wind wordt aangevuld met nieuwe vormen. Dat zeggen Geert Jan ten Napel van de provincie en Chris de Visser van Accres-Wageningen University. 

Of kernenergie, waterstof of aardwarmte de oplossing zijn, moet uit nader onderzoek blijken. Het Flevolandse landschap zal hierdoor de komende decennia nog weer kunnen veranderen. 

Tenzij de energie ooit van ver wordt gehaald, zoals Chris de Visser opmerkt. "Je zou het ook heel goed op afstand kunnen doen in de Sahara. Daar is veel meer zon en een paar procent van de Sahara is voldoende voor de hele wereld." 

Provinciale politiek sterk verdeeld over duurzame energie 

De provinciale politiek is sterk verdeeld over hoe ver Flevoland moet gaan met meer duurzame energie. De PVV en GroenLinks staan lijnrecht tegenover elkaar als het gaat om meer windmolens en zonne-energie, zo bleek tijdens een debat op Groene Energie Dag tussen Willem Boutkan van de PVV en Steven Vrouwenvelder van GroenLinks.  

De PVV wil zo snel mogelijk kernenergie introduceren, GroenLinks ziet daar niets in en ziet meer in waterstof. De rechtse partij vindt dat de energietransitie vooral haalbaar en betaalbaar moet blijven voor de burger. GroenLinks denkt aan huisgebonden leningen. 

'Pas op voor ondeskundige installatie zonnepanelen' 

Het merendeel van brand in zonnepanelen komt door ondeskundige installatie. Dat zegt de Brandweer Flevoland. Laat je zonnepanelen daarom vooral door een erkend installatiebedrijf plaatsen en niet door een 'mannetje', waarschuwt Brandweer Flevoland. Branden met zonnepanelen komen steeds vaker voor.  

De brandweer adviseert ook om elektrische apparaten en fietsen nooit 's nachts op te laden. De kans is dan groter dat brand onopgemerkt blijft.

1 op de 100 auto's rijdt elektrisch 

De omslag naar elektrisch autorijden komt er nu echt aan. Dat verwacht autojournalist Frank Jacobs. Een jaar geleden was 1 op de 200 auto's in Nederland een elektrische. Nu is dat al 1 op de 100. Gevaar is wel dat er niet genoeg laadpalen zijn. Het aantal neemt wel toe, maar niet zo snel als het aantal elektrische auto's toeneemt. De grote angst bij het aanschaffen van een elektrische auto is volgens Jacobs de actieradius. De angst dat je stil komt te staan. Onze krant nog niet ontvangen?